Veden voimalla -blogi: Asiantuntijuuden kasvua pilke silmäkulmassa
Vielä vuosi sitten istuin läppäri sylissä opiskelijana ja mietin, onko CSRD lyhenne jostain kuntosaliketjusta vai tulevaisuuden hallinnollinen koordinaattoripainajainen. Nyt voin sanoa tietäväni. Ei ollut sali. Mutta hikinen urakka se tämäkin oli, ja samalla yksi opintojeni antoisimmista kokemuksista.

Opinnäytetyö vei minut syvälle kestävyysraportoinnin maailmaan, siihen, miten vastuullisuus kulkee läpi organisaation aina alihankintaketjuja myöten. Kun tekee tutkimuksen omalle työnantajalle, ei voi piiloutua liikaa teoriaan. Se pitää jalat maassa ja katseen käytännössä: mitä tämä oikeasti tarkoittaa meille?
Nyt keväällä valmistuttuani sain kunnian liittyä Kemijoki Oy:n asiantuntijajoukkoon vakituisessa roolissa hallinnon asiantuntijana. Vaikka työ on välillä Wordin ja Excelin sielunelämän ymmärtämistä ja päivämäärien metsästämistä, niin kaiken taustalla on tärkeä ajatus: halu tehdä asiat näkyväksi, selkeiksi ja vaikuttaviksi. Uskon, että tässä roolissa on valtavasti potentiaalia, jonka olemassaoloa en ehkä vielä itse täysin hahmota.
Mitä sellaista opin opinnäytetyön tekemisestä, mitä arviointikriteerit eivät kerro?
1. Olet vastuullinen, vaikka et kantaisi johtajan titteliä. Jokainen meistä rakentaa vastuullisuutta. Yksittäiset arjen valinnat ja toimintamallit ovat osa kokonaisuutta.
2. Jos olet epävarma, palaa tutkimuskysymykseen. Tai pyydä kollegaa tulkitsemaan, mitä itse tarkoitit sillä kaksi kuukautta sitten.
3. Excel ei koskaan unohda. Eikä varsinkaan, jos siinä on 14 välilehteä ja linkki ulkoiseen tiedostoon, joka on siirretty pilveen.
4. Asiantuntijuuden kasvu tapahtuu hiljaa, ei yhtäkkiä. Se tapahtuu hetkinä, jolloin huomaat tietäväsi, mitä kysyä.
5. Työyhteisö on kullanarvoinen ja yksi hyvä kommentti voi pelastaa koko päivän ja joskus myös opinnäytetyön rakenteen.
Katse tulevaan
Kestävyysraportointi, CSRD ja muut akronyymit eivät katoa. Mutta me voimme tehdä niistä ymmärrettäviä, hallittavia ja jopa inhimillisiä. Minulle asiantuntijuus ei ole sitä, että tietää kaiken, vaan sitä, että osaa etsiä, kysyä ja kuunnella.
Uskon, että Kemijoki Oy tarjoaa minulle mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä ja että osaamiseni voisi samalla hyödyttää myös muita.
Ja jos jokin on varmaa, niin se, että muutosta ei johdeta yksin. Se tehdään yhdessä, pilke silmäkulmassa, asiantuntijuus hiljaa vahvistuen.
Pääset lukemaan opinnäytetyöni ”Kemijoki Oy:n arvoketjun yritysten ymmärrys kestävyysraportoinnin vaatimuksista” täältä.
Kirjoittaja Tuomas Leppäkangas on Kemijoki Oy:n hallinnollinen asiantuntija. Tuomas on entinen kilpaurheilija, jolta löytyy syntyjuuret ylimmästä Lapista. Hän nauttii paljon urheilusta ja vapaa-aika täyttyy edelleen aktiivisesta tekemisestä, kuten keväthangilla hiihtelystä ja kesäkelien uimareissuista.